Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Gasly desetkrát málem vyletěl

Gasly desetkrát málem vyletěl

Francie má po 24 letech vítěze velké ceny

Nemohl tomu uvěřit. „Bože! Co jsme to právě vyvedli?“, křičel po projetí cílem do rádia. „Vyhráli jsme tenhle zatracený závod,“ zněla odpověď.

Pierre Gasly právě dosáhl životního úspěchu ve své pohnuté závodnické kariéře. Přinesl druhé vítězství juniorce Red Bullu. První stejně senzační získal před dvanácti lety, tehdy ještě pro Scuderii Toro Rosso, na stejném místě Sebastian Vettel.

Přerušil také nekonečné čekání země galského kohouta na tento okamžik. Trvalo 24 let, od prvenství Oliviera Panise v Monaku 1996.

Francouz vytěžil maximum z perfektně načasované zastávky a samozřejmě i z minely, která připravila o jistý triumf Lewise Hamiltona. V závěru zvládl ubránit Sainzovy útoky. 

Nikdo z lidí na této fotografii určitě před závodem nečekal, že bude dnes pořízena. Foto: AlphaTauri

Ještě to pořádně nechápu,“ kroutil hlavou před nastavenými mikrofony. „Je to prostě šílené! Těžko hledám slova. Tým toho pro mě tolik udělal. Dal mně šanci ve formuli 1, s ním jsem dosáhl svého prvního pódiového umístění. A teď jsem s ním vyhrál. Nikdy jsem nebyl šťastnější.

Zabrousil také do minulosti, která mu přinesla i těžké porážky, včetně ponižujícího přeřazení z Red Bull Racingu do „béčka“. „Nejsem ale ten, který by to někdy vzdal,“ zdůraznil. „Všechno ve svém životě jsem si musel perně vybojovat. Dneska to bylo stejné. Kdybych nedojel první, strašně bych se tím trápil. Ani z druhého místa bych neměl radost.“ Jak se tato slova asi poslouchají Carlosi Sainzovi?

Po restartu jsem za to vzal, abych klukům za sebou nedopřál výhodu větrného pytle,“ vybavoval si. „Posledních pět kol jsem už plival krev. Možná desetkrát jsem málem vyletěl, protože jsem předtím zničil gumy. Jenže jsem moc toužil zvítězit.

Zdroj: AlphaTauri, úvodní foto: AlphaTauri