Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

King zůstává na indické střídačce

King zůstává na indické střídačce

Pokračuje jako rezerva Mahindry

Jordan King zůstává součástí stáje Mahindra. Brit bude i v nadcházející sezoně formule E vykonávat roli rezervního, simulátorového a vývojového jezdce. Součástí indického týmu je již od roku 2021.

„Z toho, že prodlužuji své partnerství s Mahindrou, mám velkou radost,“ říká King. „V několika posledních měsících jsme se zaměřovali zejména na to, abychom navázali na náš vývojový plán z minulého roku,“ dodává.

Devětadvacetiletý pilot nebude Mahindře pomáhat pouze v továrně. Do monopostu nesoucí označení M9 Electro totiž opět usedne i na reálné závodní dráze. Poprvé se tak stane už příští týden při předsezonních testech ve Valencii. Zde bude každý tým muset dát příležitost nováčkovi minimálně na tři hodiny. King je druhým potvrzeným nezávodním pilotem, který se testu zúčastní. Na dráze se potká mimo jiné i s Gabrielou Jílkovou. České závodnici dá šanci Porsche.

„Valencie pro nás bude dalším důležitým krokem. Dozvíme se díky tomu, na čem ještě musíme ve zbytku zimy zapracovat. Bude vážně vzrušující vidět, jak se náš pokrok, který jsme udělali na simulátoru a mimo trať, promítne do naší výkonnosti a jaké cesty budeme muset prozkoumat, abychom se posunuli ještě dále,“ vysvětluje Brit.

King letos s Mahindrou navštíví i vybrané podniky formule E. Současně bude připraven zaskočit, pokud by Nyck de Vries a Edoardo Mortara nemohli z jakéhokoli důvodu nastoupit. U Nizozemce se navíc něco takového rozhodně nedá vyloučit. I když se bývalý pilot F1 dohodl s Mahindrou, pořád se spekuluje o tom, že by mohl ve vytrvalostním mistrovství světa utvořit spolu s Kamujem Kobajašim a Mikem Conwayem jednu z posádek Toyoty. Mezi formulí E a WEC přitom dojde ke třem termínovým kolizím.

V květnu se Jordan King zúčastnil s Mahindrou nováčkovského testu. Foto: Mahindra


Přestože King zůstává součástí Mahindry, už čtyři roky nikde nezávodil. Jeho posledním startem byla osmihodinovka v Bahrajnu v roce 2019. Brit má na kontě mimo jiné tituly ze seriálu MRF Formula 1600 (2011) nebo z britské F3 (2013). Za zmínku z jeho úspěchů stojí také dvě vítězství v GP2 (předchůdce dnešní F2) z roku 2016 nebo triumf při závodě 1000 mil Sebringu ve třídě LMP2 z roku 2019. Během sezony 2019 se King zúčastnil mimo jiné i závodů 24 hodin Le Mans a Indy 500.

Co do činění měl (a vlastně stále má) rodák z Warwicku i s F1. V období 2015-2016 totiž působil jako vývojový jezdec u stáje Manor Marussia, potažmo Manor. V sezoně 2016 dokonce nastoupil při volných trénincích v Austinu a Abú Zabí. V současnosti pomáhá na simulátoru stáji Alpine a občas se sveze i s některými z jejích starších vozů.

Zdroj: Mahindra, FORMULE,cz, úvodní foto: Mahindra