Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Massa vítězí, Hamilton převzal vedení v šampionátu!

Massa vítězí, Hamilton převzal vedení v šampionátu!

Grand Prix Španělska - závod

Felipe Massa dokázal podruhé v řadě proměnit pole position v suverénní vítězství a systémem start-cíl triumfoval v GP Španělska, zatímco jeho kolega Kimi Räikkönen nedokončil. Pro druhé místo si dojel Lewis Hamilton, který znovu pokořil dnes třetího Fernando Alonsa a dostal se tak do čela šampionátu.
 
Nejlepší ze zbytku světa bylo již tradičně BMW díky Robertu Kubicovi, kolegu Heidfelda vyřadila převodovka. Pátý byl senzačně David Coulthard na red bullu, bod pro Super Aguri vybojoval Takuma Sato!
 
Závod v Barceloně tradičně nezdobily napínavé souboje, nýbrž řada incidentů. Startovní procedura se musela podobně jako už tento víkend dvakrát u nižší série GP2 opakovat, když na roštu zhasl motor Jarnovi Trullimu.
 
Druhý pokus o start GP Španělska už byl čítankový a v první zatáčce se k odvážnému kroku odhodlal Alonso, když se chtěl po vnějšku protáhnout kolem Massy. Došlo k lehkému kontaktu a aby zabránil dalšímu střetu zvolil raději mistr světa průjezd únikovou zónou, což jej stálo dvě místa.
 
Na tlačenici ve středu pole doplatil Alex Wurz, když před ním Ralf Schumacher náhle zabrzdil, zezadu do něj najel. „Musel kvůli někomu brzdit a já už neměl čas reagovat,“ přiznal pilot Williamsu v boxech.
 
Pro Rakušana to byla konečná, Schumachera čekala výměna křídla v boxech a obě toyoty byly rázem na chvostu celého pole. Na jeho opačném konci Alonso zkoušel po vnějšku předjet druhé Ferrari – Kimiho Räikkönena, ten se mu však při nájezdu do šikany defenzivní stopou ubránil.
 
Trullimu, jenž musel startovat z boxů, mechanici rádiem v šestém kole potvrdili jeho obavy a o jeden okruh později už jej problémy s tlakem paliva zahnaly do garáže. Stejná destinace čekala i Marka Webbera, kterého po včerejší závadě hydrauliky postihla další technická závada.
 
Räikkönen se tvářil znuděně po včerejším třetím místě z kvalifikace, v závodě se mu bohužel nepodařilo udržet ani tuto pozici. Vadná elektronika otevřela první kapitolu jeho statistiky závad u týmu Ferrari.
 
Divoký kolotoč incidentů se tou dobou začínal teprve roztáčet. Už o kolo později explodovala Speedovi na konci cílové rovinky levá zadní pneumatika a to byl konec účasti jediného severoamerického pilota ve Velké ceně Španělska.
 
Massa zamířil v 19. kole, podle očekávání jako první z vedoucí trojice, do boxů. Poslední decilitry paliva, které během 9,1 vteřiny tankoval, však neskončily v nádrži, nýbrž na rozpáleném krytu motoru. Při odjezdu z boxů tak Brazilec vyděsil tým plameny, které šlehaly ze zadní části vozu.
 
O mnoho více než Scott Speed se nesvezl ani jeho kolega Liuzzi, jehož zradila technika. Během pomalé jízdy k mechanikům navíc zablokoval vjezd do pit lane a připravil tak Coulthardovi, který se přihnal do boxů, horkou chvilku.
 
Tu zažili i oba jezdci Hondy, když se střetli v první zatáčce. Button, který vyjížděl na trať narazil do zadní části Barrichellova vozu a utrhl si přední křídlo.
 
Z vedoucí pozice do boxů zamířil Heidfeld, mechanici však chybovali a zpět do závodu Němec vyrazil bez přišroubovaného pravého zadního kola. Kolo dlouhé 4,6 kilometru musel odkroužit bez matice, aby pak znovu zamířil do boxů.
 
Pořadí na čele Massa, Hamilton, Alonso se nezměnilo ani po druhé várce zastávek pro palivo a pneumatiky. V poslední části závodu třetí Alonso vsadil na odlišnou strategii než oba soupeři před ním, když si namísto tvrdší směsi zvolil měkkou. Ztrátu z dosavadního průběhu závodu sice postupně stahoval, na postup v pořadí už to však nestačilo.
 
Sedm kol před koncem musel ještě jednou pro palivo Fisichella, což jej posunulo až za Sata a mimo bodované pozice. Super Aguri si tak dojelo pro premiérový bod. Čest Renaultu zachránil sedmou příčkou Heikki Kovalainen. Šestka patří Rosbergovi na williamsu.
 
p.
Jezdec Tým
Čas
1.
 F.Massa  Ferrari
1h31:36.230
2.
 L.Hamilton  McLaren
+ 6.790
3.
 F.Alonso  McLaren
+ 17.456
4.
 R.Kubica  BMW
+ 31.615
5.
 D.Coulthard  Red Bull
+ 58.331
6.
 N.Rosberg  Williams
+ 59.538
7.
 H.Kovalainen  Renault
+ 1:02.128
8.
 T.Sato  Super Aguri
+ 1 kolo
9.
 G.Fisichella  Renault
+ 1 kolo
10.
 R.Barrichello  Honda
+ 1 kolo
11.
 A.Davidson  Super Aguri
+ 1 kolo
12.
 J.Button  Honda
+ 1 kolo
13.
 A.Sutil  Spyker
+ 2 kola
14.
 C.Albers  Spyker
+ 2 kola

Neklasifikováni:

Jezdec Tým  
NC
 N.Heidfeld  BMW
kolo 48
NC
 R.Schumacher  Toyota
kolo 46
NC
 V.Liuzzi  Toro Rosso
kolo 21
NC
 S.Speed  Toro Rosso
kolo 11
NC
 K.Räikkönen  Ferrari
kolo 11
NC
 J.Trulli  Toyota
kolo 10
NC
 M.Webber  Red Bull
kolo 9
NC
 A.Wurz  Williams
kolo 4