Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Glosa Tomáše Richtra - GP Austrálie

Glosa Tomáše Richtra - GP Austrálie

Ptejte se komentátora TV Nova na adrese dotazy@formule.cz.

Bylo zajímavé hledat paralely mezi premiérami ve formuli 1 komentátora a samotného závodníka formule 1. Daleko více máte pro závodníky pochopení!

K dohodě s TV Nova na komentování letošních přenosů formule 1 došlo o něco málo více než týden před samotným začátkem sezony, což už samo o sobě byla výzva. Se zkušenostmi s diskuzemi pod našimi články, které na mých předchůdcích nenechaly jedinou nitku suchou, mi bylo jasné, že je to peklo, ve kterém se člověk nemůže zalíbit všem.

Ale...

...být alespoň na nějakou dobu součástí kolotoče velkých cen formule 1 mi za nějaké to namočení do průšvihu rozhodně stojí!

Když už jsme hovořili o paralelách, pak je hodně velká mezera mezi jakoukoli závodní sérií a formulí 1. Vše se odehrává daleko rychleji, parametrů (detailů), které je třeba sledovat, je daleko více, soustředíte se na jeden a jste ukřižován za nevzpomenutí druhého a malér je na světě.

Ale v této souvislosti se cítím členem top týmu, podobně jako v F1. Velká cena Austrálie byl můj debut ve formuli 1, který jsem si náramně užil, protože jednak jsem cítil, že si dramatický závod uživám společně se spoustou fanoušků, a hlavně realizační tým TV Nova je parádně sehraný.

Jak již možná víte, závody v Evropě, Turecku a Singapuru se budou komentovat přímo z okruhu, zatímco ostatní ze studia TV Nova. To se ještě jakž takž dá v případě A1GP nebo formule Dolní Kotěhůlky, ale při závodech F1 jsou samozřejmě znát určitá omezení, v neposlední řadě také v důsledku on-line časomíry, která je věčně za rohem! (A upřímně, říkal jsem si, že si F1 mohla takový divoký závod nechat na později, až se rozjukám!).

Ale to samé si mohl dnes říci Nelson Piquet ml., a taky nebrečel...

Co bylo velmi příjemné je sehranost celého týmu, od režiséra přes kulisáře, lidi sledující veškeré důležité informace, IT techniky až po moderátora studia. Všichni znali svou roli a nepostřehl jsem ani během příprav, ani během přenosu, že by někomu musely být vysvětleny detaily. Potřeboval jsem něco? Stačilo říct a mohl jsem se spolehnout na to, že se tak stalo... Cítil jsem se velice rychle jako doma. Jako Hamilton v McLarenu!

A v neposlední řadě, když se objevila komplikace, nikdo nenadával, vše se řešilo v klidu a pohotově. Takový dojem jsem si z premiéry odnesl. Už se těším na příště, doufám, že Ferrari na čele trochu zdramatizuje situaci, abyste měli dostatečný důvod vstávat zase o něco dřív. Už se na vás těším!

Kdybyste se mě chtěli na cokoli zeptat, máte možnost na e-mailové adrese dotazy@formule.cz. Ty zajímavé pak budou zveřejněny vždy před následující velkou cenou. Mějte se krásně, skládejte básně a... nenacházím rým... užívejte formule 1 :-)