Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mercedes slaví v Rusku double i zisk poháru kontruktérů

Mercedes slaví v Rusku double i zisk poháru kontruktérů

Velká cena Ruska - ZÁVOD

Ve 13:00 středoevropského času začala Velká cena Ruska na okruhu v Soči, který je postaven přímo uprostřed olympijského areálu. Okruh měří 5 848 metrů a závodníci ho projedou celkem 53 krát. 

Lewis Hamilton dobře odstartoval, ale do další zatáčky na něj již zaútočil Nico Rosberg a hrubě probrzdil, následkem čehož poškodil pneumatiky a jeho vůz se potýkal s vibracemi. Navíc musel tak jako tak přepustit příčku Hamiltonovi, protože si nedovoleně zkrátil průjezd vnitřkem zatáčky. Stejně tak si počínal i domácí Kvyat a také musel zpomalit, aby se vyhnul trestu od sportovních komisařů.

Rosberg tak musel už na konci prvního kola zajet ke svým mechanikům pro nové pneumatiky a propadl se až na poslední místo.

Z tvrdších pneumatik na měkčí přezul také Felipe Massa, který tak zřejmě zkoušel alternativní strategii poté, co se mu nepovedla kvalifikace a musel do závodu odstartovat až ze zadních pozic.

Problémy s přehříváním pneumatik hlásil svému týmu Vergne jedoucí na pátém místě. Ten předvedl hezký souboj s Magnussenem, když si oba jezdci vyměnili dvakrát své pozice.

Na konci pátého kola si už Hamilton vybojoval dvousekundový náskok na Bottase, na třetím místě jel Button, za ním Alonso a Vettel.

V jedenáctém kole se v boxech objevil kvůli technickým problémům se svojí marussií Max Chilton.

Paradoxní souboje byly k vidění mezi vozy týmů Red Bull a Toro Rosso, kdy béčkový tým byl evidentně rychlejší než primární tým Red Bullu.

Fernando Alonso se snaží tlačit na třetího Buttona, ale motor Mercedes má přeci jenom vyšší výkon. Pohledné souboje o šesté místo sváděli Sebastian Vettel a Daniel Ricciardo, načež ten druhý požádal tým o to, aby ho Vettel před sebe pustil.

Rosberg se z posledních příček pomalu probíjí dopředu a po zdolání Adriana Sutila se dostal na šestnáctou příčku. Stejně tak se pořadím nahoru posouvá i Felipe Massa.

Prvním z jezdců, kteří si zajeli do boxů pro nové pneumatiky, byl Daniel Ricciardo. Po návratu na dráhu se propadl až na sedmnácté místo za Rosberga i Massu.

Problémy Chiltnova vozu se odstranit nepodařilo a jezdec Marussie zajel opět do boxů a ze závodu definitivně odstoupil.

Během patnáctého kola se Rosberg dostal už na dostřel bodované desítky na jedenácté místo. První desítka měla složení Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Jenson Button, Fernando Alonso, Kevin Magnussen, Sebastian Vettel , Jean-Éric Vergne, Kimi Räikkönen, Daniil Kvjat a Sergio Pérez.

Lewis Hamilton zajíždí nikým neohrožován jedno nejrychlejší kolo za druhým.

Z rádiové komunikace mezi Rosbergem a jeho týmem vyplynulo, že pokud se mu podaří dojet na stávající sadě pneumatik, bude bojovat s Buttonem o třetí místo. Jenže pár kol na to si už Rosberg začal stěžovat, že výkonnost pneumatik začala klesat, a to jezdci neujeli ještě ani polovinu závodu.

Druhým odstupujícím jezdcem z Velké ceny Ruska byl Kamuj Kobajaši, který zajel do boxů a odevzdaně ze svého vozu vystoupil.

Nepovedenou zastávku předvedli mechanici Ferrari, když se jim nedařila práce se zvedákem a poté ještě zazmatkovali při odjezdu formule Fernanda Alonsa z boxového stání.

V polovině závodu zajel pro nové gumy lídr závodu Lewis Hamilton a s přehledem se vrátil na první příčku před Sebastiana Vettela, kterého však ještě zastávka v boxech čekala.

Ke kontaktu došlo při souboji mezi Sutilem a Grosjeanem, na což doplatil Sutil, který se dostal do hodin a na chvíli se jeho vůz zastavil.

Pneumatiky Nico Rosberga se opět dostaly do správné funkčnosti a toho Rosberg okamžitě využil k útoku na druhého Bottase a na konci cílové rovinky slavil úspěch.

Ve třicátém druhém kole, kdy už si všichni jezdci z čela závodu odbyli svoji zastávku v boxech, bylo pořadí Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Valtteri Bottas, Jenson Button, Kevin Magnussen, Fernando Alonso, Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Esteban Gutiéerres a Kimi Raikkonen.

Incident mezi Adrianem Sutilem a Romainem Grosjeanem začali vyšetřovat sportovní komisaři.

S nedostatkem paliva se potýkal domácí Daniil Kvyat, který musel znatelně zpomalit a postupně se před něj dostala řada jezdců.

Nico Rosberg zajíždí neustále samá rychlá kola a po desetinkách začal stahovat vedoucího Hamiltona, ten na to ovšem zareagoval zrychlením svého tempa a zajel nejrychlejší kolo závodu.

Daniil Kvyat si během souboje s Nicem Hülkenbergem poškodil při brzdění levou přední pneumatiku tak, že musel do boxů pro její výměnu.

Na deváté místo se posunul Kimi Räikkönen, když předjel Estebana Gutiérreze.

Williams původně počítal s tím, že Rosbergovy pneumatiky nevydrží do konce závodu a jezdec Mercedesu bude muset zajet ještě do boxů. Ale jedenáct kol před koncem tento předpoklad začínal brát za své a Bottas tedy musel zrychlit a pokusit se dostihnout druhého Rosberga na trati.

Daniel Ricciardo se doslova přilepil na záda Fernanda Alonsa, ale nedokázal využít systém DRS.

Tři kola před koncem závodu byla ztráta Bottase na Rosberga 4,7 sekundy a rozdíl mezi Alonsem a Ricciardem 0,7 sekundy.

Poslední kola již na pořadí nic nezměnila a pro vítězství si dojel Lewis Hamilton před Nicem Rosbergem a Walterrim Botasse,

Kromě doublu ve Velké ceně Ruska má Mercedes i další důvod k oslavě – získal totiž s předstihem titul mistra světa v poháru konstruktérů.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1.
Lewis Hamilton Mercedes 1:31:50.744
2.
Nico Rosberg Mercedes +13.6 s
3.
Valtteri Bottas Williams-Mercedes +17.4 s
4.
Jenson Button McLaren-Mercedes +30.2 s
5.
Kevin Magnussen McLaren-Mercedes +53.6 s
6.
Fernando Alonso Ferrari +60.0 s
7.
Daniel Ricciardo Red Bull Racing-Renault +61.8 s
8.
Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault +66.1 s
9.
Kimi Räikkönen Ferrari +78.8 s
10.
Sergio Perez Force India-Mercedes +80.0 s
11.
Felipe Massa Williams-Mercedes +80.8 s
12.
Nico Hulkenberg Force India-Mercedes +81.3 s
13.
Jean-Eric Vergne STR-Renault +97.2 s
14.
Daniil Kvyat STR-Renault +1 kolo
15.
Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari +1 kolo
16.
Adrian Sutil Sauber-Ferrari +1 kolo
17.
Romain Grosjean Lotus-Renault +1 kolo
18.
Pastor Maldonado Lotus-Renault +1 kolo
19.
Marcus Ericsson Caterham-Renault +2 kola

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  Ztráta
NC
Kamui Kobayashi Caterham-Renault +32 kol
NC
Max Chilton Marussia-Ferrari +44 kol