Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Rok stará historie znovu ožila!

Rok stará historie znovu ožila!

Hamilton obviňuje Vettela z provokace

A máme to tady znovu. Stejně jako v minulém roce došlo během jízdy za safety carem v Baku ke kontroverzi mezi Lewisem Hamiltonem a Sebastianem Vettelem. Akorát, že tentokrát v obráceném gardu – Němec byl vpředu – a že k žádnému viditelnému střetu nedošlo. Na druhé pozici kroužící Brit je nicméně skálopevně přesvědčen, že se mu pilot Ferrari mstil za loňský incident.

Pravidla hovoří jasnou řečí,“ rozčiloval se. „Když je safety car v režimu stažení, nesmíš pořád přidávat plyn a zase brzdit. Nesmíš toho pitomce vzadu štvát tím, že to budeš dělat, protože to není povoleno a on něco takového nečeká. Můžeš jezdit cikcak, ale ne šlápnout na plyn a pak hned na brzdu.

Sportovní reglement FIA v bodě 39.13 skutečně dává Hamiltonovi za pravdu. Jakmile jsou na safety caru zhasnuta světla, není dovoleno bezdůvodně zrychlovat nebo zpomalovat a provádět manévry, které mohou ohrozit ostatní jezdce, případně bránit restartu.

Co na to FIA? Charlie Whiting zůstal v klidu: „Jsem přesvědčen, že Seb měl všechno pod kontrolou. Jsou tady námitky od Lewise, že neudržoval konstantní rychlost, ale to se v poli stalo v mnoha případech. Představa, že všichni pojedou pořád stejně rychle, je nerealistická. Ale dokud při tom někdo nedělá něco nebezpečného, není důvod k zásahu.“ Hamiltona samozřejmě takovéto vysvětlení neuspokojilo. „Já se při restartu přísně držím pravidel. Sebastian už v Austrálii, když jsem jel za ním, přidával plyn a pak zase brzdil. Dnes znova, a to dokonce čtyřikrát! Musím si s Charliem promluvit, protože tohle nechápu.

Vettelovo stanovisko jsme zatím nikde nezaznamenali, takže je víceméně jisté, že ve válce slov zdaleka nepadl poslední výstřel.